Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: دیدارها
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: امروز اسلام آگاهانه در دانشگاه ها حاکم است
حضرت آیت الله العظمی صانعی در دیدار سرپرست وزارت علوم +گزارش تصویری امروز اسلام آگاهانه در دانشگاه ها حاکم است حضرت آیت الله العظمی صانعی در دیدار سرپرست وزارت علوم

حضرت آیت الله العظمی صانعی در دیدار سرپرست وزارت علوم با ایشان با اشاره به بحث اسلامی کردن دانشگاه ها و حاکمیت اخلاق در دانشگاه ها فرمودند:«قدم اول برای حاکمیت اخلاق اسلامی در دانشگاه ها این است که بزرگان را در دانشگاه نگه داریم یعنی طرد نکنیم که متأسفانه مشاهده می شود برخی از اساتیدی که مایه افتخار دانشگاه ها و مجامع علمی هستند در اثر قصور یا تقصیر طرد شده اند بزرگانی که متخلق به اخلاق بوده و برای دیگران می توانند الگو باشند.»

ایشان افزودند: «در دانشگاه ها و حوزه ها بزرگان فن، فروان هستند. اگر آنان را تکریم و در عمل احترام کرده و برحفظ جایگاهشان بکوشیم- چه آنانی که در قید حیاتند و چه آنانی که از دنیا رفته اند حرمت دارند حدیث می فرماید: «حرمة المؤمن میتا کحرمته حیّاً»- در این صورت است که اخلاق در دانشگاه و حوزه حاکم می شود.»

این فقیه عالیقدر با بیان اینکه برای حاکمیت اخلاق در دانشگاه بیشتر از تدریس اخلاق به عمل و روش های اخلاقی محتاجیم، فرمودند: «عمل ما باید گویای زبان ما باشد و به تعبیر قرآن: « وَمَنْ أَحْسَنُ قَوْلاً مِمَّن دَعَا إِلَى اللهِ وَعَمِلَ صَالِحاً وَقَالَ إِنَّنِي مِنَ الْمُسْلِمِينَ»؟ به این مضمون که کسی بهترین موعظه را انجام می دهد که عمل صالح داشته باشد.»

شاگرد برجسته حضرت امام (سلام الله علیه) با تأکید بر اینکه نصیحت در صورتی تاثیر گذار است که با پشتوانه عمل همراه باشد؛ به بیان خاطره ای از حضرت امام پرداخته و فرمودند: «امام (سلام الله علیه) روزهای آخر هفته در درسشان معمولا چند دقیقه ای نصیحت می فرمودند و معمولاً این آیه را می خواندند:« فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّة خَيْراً يَرَهُ*وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّة شَرّاً يَرَهُ» و می فرمودند: این آیه کمر شکن است. روزی ایشان نصیحت نفرمودند، گفتیم: نصیحت نفرمودید؟! فرمودند: نصیحت حالت نفس است نه فن، و من امروز آن حالت را نداشتم و فن نیست که من در اختیار خودم باشد و بتوانم آن را انجام بدهم .»

آیت الله صانعی در ادامه سخنانشان و با اشاره به بازنشستگی اجباری برخی اساتید دانشگاه در سالیان گذشته اظهار داشتند: «معتقدم اساتیدی که به خاطر فشارها و بدون اختیار رفتند باید بازگردند. علم که بازنشستگی ندارد آن هم از نوع اجباری آن! می گوید:« اطلبوا العلم من المهد الی اللحد» مگر غیر از این است که انسان هرچه پیرتر می شود درکش بیشتر می شود، الا اینکه به مسئله نسیان برسد و گرنه هرچه پیرتر شود تجربیات و درکش بیشتر می شود اسلام می فرماید: «وقرّوا کبارکم - به بزرگان تان احترام بگذارید» یک نوع احترام این است که ما از تجربه، علوم، اخلاق و برداشتهای آنان به نحو احسن استفاده کنیم.»

این مرجع عالیقدر در ادامه به بحث اسلامی کردن دانشگاهها اشاره کردند و فرمودند: «اینکه ما در دانشگاه ها باید علوم انسانی را اسلامی کنیم حرفی است متین و درست چرا که اساس دانشگاه های ما بر اسلام است اساس نظام ما بر اسلام است، اصل چهار قانون اساسی که بر همه اصول قانون اساسی مقدم است می گوید همه چیز این مملکت باید بر حسب موازین اسلامی باشد.»

آیت الله صانعی افزودند: «این اصل تضمین کننده اسلام است. بنیانگذار جمهوری اسلامی بهترین مسلمان، عارف و فیلسوف زمان خود بود. با این حال دانشگاهی که مربوط به انقلاب و اسلام است با چنان بنیانگذاری بایستی علوم انسانی اش، اسلامی باشد. اما اسلامی بودن یعنی چه؟ به نظر بنده تفسیرش این آیه قرآن است که می فرماید:« فَبَشِّرْ عِبَادِ* الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ» یعنی ما باید به گونه ای رفتار کنیم که مطالب علمی مختلف که قابل فهم برای دانشجویان است در سطح دانشگاه مطرح شود و سپس به پرسش های دانشجویان پاسخ دهیم اما اگر به دنبال یک سویه نگری و طرح برخی از اندیشه ها بودیم خواهی نخواهی دانشجویان به دنبال مطالب دیگری که از طرح آنها ابا داشته ایم خواهند رفت و پرسش های آنان بی جواب می ماند چرا که: «الانسان حریص علی ما منع.» اینگونه نیست که ما فقط علوم و اندیشه مورد نظر خودمان را در دانشگاه مطرح کنیم و بخواهیم دانشجو کورکورانه آنها را بپذیرد بلکه بایستی زمینه به گونه ای باشد که اندیشه ها و علوم مخالف و موافق زمینه طرح داشته باشد و به دانشجو فرصت دهیم که بهترین را انتخاب کند و نگه دارد. همانگونه که آیه مورد اشاره فرمود: پس بشارت ده بندگان مرا آنانی که کلام را می شنوند و بهترین آن را تبعیت می کنند.»

آیت الله صانعی در ادامه ضمن نقد ادعای تضعیف روحیه اسلام خواهی در دانشگاه ها فرمودند: «امروز برخی آقایان می گویند در دانشگاه اسلام ضعیف شده است بنده عرض می کنم در دانشگاه اسلام بسیار قوی است برای اینکه امروز دانشجوی مسلمان دانشجوی آگاه است یعنی با خرد، اندیشه و تدبر، اسلام را می پذیرد. اینگونه نیست با چند کلمه شبهه درباره اسلام که به او گفته شود نسبت به اسلام بدبین گردد بلکه اگر فضای گفتگو مهیّا شود به شبهات پاسخ می دهد و آنچه که موجب بدبینی قشر دانشجو به اسلام و ارزشهای آن می شود خدای ناخواسته عمل بنده و امثال بنده است. امروزه اگر اسلام آگاهانه در دانشگاه ها حاکم است مرهون زحمات شهیدان و بزرگانی چون مطهری ها، بهشتی ها، مفتح ها، بازرگان ها و سحابی هاست. این بزرگان آمده اند و این مسئولیت عظیم را انجام دادند و دانشگاه ها را به سوی اسلامی بودن سوق دادند تا جایی که باعث شد جوان دانشجوی ما جوان مسلمانِ با آگاهی شود و این بسیار ارزشمند است.»

آیت الله صانعی در پایان با بیان اینکه در کنار توجه به بحث تولید علم و اسلامی کردن دانشگاهها و حاکمیت اخلاق باید به بازار کار فارغ التحصلان دانشگاه توجه ویژه ای شود، فرمودند: «طی یک تقسیم بندی علوم را به علومی که مربوط به امور مادی و معنوی است تقسیم کرده اند علومی که در مسیر مادی است باید در مسیر کار، بازار و معیشت مادی مردم باشد، اما این کار احتیاج دارد که متصدیان امر با هماهنگی، زمینه های بازار کار را فراهم آورند. در این باره بایستی وزرای دولت با یکدیگر هماهنگ و مرتبط باشند به این معنا که تولیدِ فکر و دانش با تولید اشتغال هماهنگ باشد نه اینکه دانشجویان پس از فارغ التحصیلی جزء بیکارها در جامعه شوند چرا که این مساله ضررش بیشتر است.»

شایان ذکر است در ابتدای این دیدار جناب آقای دکتر توفیقی به تشریح اهداف و برنامه های خود در وزارت علوم پرداخت و افزود: ما با همکاری دوستان مشغول تدوین یک برنامه ای هستیم برای دانشگاهها و آموزش عالی که به مجلس ارائه کنیم. هدف از این ملاقات هم این است که در این مرحله از نظرات جنابعالی هم استفاده کنیم تا بتوانیم با یک دید بازتر و وسیع تری برنامه های خویش را تنظیم کرده و به مجلس ارائه کنیم.

تاریخ: 1392/7/11
بازدید: 34488



....

نام
پست الکترونيکي
وب سایت http://
نظر
کد امنیتی کد امنیتی
کد امنیتی


کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org