Loading...
error_text
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: استفتائات
اندازه قلم
۱  ۲  ۳ 
بارگزاری مجدد   
پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی :: وجه شرعی عمل ختنه دختران
وجه شرعی عمل ختنه دختران
باسمه تعالی
محضر ارجمند مرجع عالیقدر حضرت آیت الله العظمی صانعی (مد ظله العالی)

با سلام و احترام؛

با توجه به اینکه در شرایط و تغیرات پیوسته زمانی و مکانی اطلاع از آخرین پاسخ ها گره گشای مؤمنین خواهد بود، شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) با هدف تبیین احکام شرع مقدس اسلام، پرسش های رایج در نزد کارشناسان یا سطح جامعه را تقدیم حضور می نماید.

لذا استدعا دارد فتوای حضرت عالی در پاسخ به پرسش ذیل را اعلام فرمایید:
در برخی نقاط جهان، عمل ختنه دختران مرسوم است. آیا این عمل وجه شرعی دارد؟
برخی جوامع پزشکی معتقدند در اثر این عمل به زن لطمه جسمی یا روحی وارد می شود و یا احتمال خطر برای آن متصور است، در این صورت حکم چیست؟
آیا اجبار زن به ختنه جایز است و ولی دختر می تواند او را وادار به این عمل کند؟

بسمه تعالي
ج-ختنه دختران،ـ که در روايات به خفض الجواري تعبير شده ـ سنت ومستحب نبوده و نمي باشد و بعضي روايات هم بر اختصاص آن نسبت به پسران و نفي سنت بودن آن نسبت به دختران دلالتي روشن و واضح دارد چنانچه در صحيحه عبدالله بن سنان از امام صادق (عليه السلام)[1] و صحيحه ابي بصير مرادي از امام باقر (عليه السلام) [2] بر آن تصريح شده است و در موثقه مسعدة بن صدقه از امام صادق (عليه السلام) نيز براي زنان به عنوان مَکرمه شمرده شده و به نحو منطوق بر عدم سنت بودن آن براي زنان دلالت دارد «خفض النساء مکرمة و ليس من السنة و لاشيئاً واجباً» [3] و مکرمة به معني آن چيزي است که سبب حسن و بزرگواري آنها نزد شوهرانشان مي باشد که نه از سنت است و نه چيزي که واجب باشد و ناگفته نماند مکرمة که در مقابل سنت آمده گوياي آن است که از نظر اسلام و شرع مبين داراي رجحان و استحباب نبوده بلکه يک امر مردمي و خواسته ي افراد در زمان ها و مکان ها بوده و جهتش هم همان حسن و زيبايي و کرامت نزد شوهر مي باشد، و اما اگر اين عمل داراي ضررهاي روحي و جسمي باشد بايد قائل به حرمت و عدم جواز شد و ولي دختر نيز در اين گونه موارد که به ضرر دختر مي باشد ولايت و حق دخالت ندارد.

===========
1 . «ختان الغلام من السنة و خفض الجاريه ليس من السنة» (ختنه شدن پسران سنت بوده و خفض دختران (ختان آنان) از سنت نمي باشد.) وسائل الشيعة- کتاب النکاح-ابواب احکام الاولاد- باب 56- حديث2
2 . «...أما السنة فالختان علي الرجال و ليس علي النساء» همان، حديث1
3 . همان، حديث3






کلیه حقوق این اثر متعلق به پایگاه اطلاع رسانی دفتر حضرت آیت الله العظمی صانعی می باشد.
منبع: http://saanei.org